Skolval 2012, del 1

Ikväll var vi på informationsmöte på Långbrodals skola. Tuva ska ju börja förskoleklass i höst. Tänk vad tiden går. Vår lilla tjej!

Förra veckan var vi på Johan Skytte för samma informationsmöte där. Det är dessa två skolor vi väljer mellan av de fyra som ligger i närheten. Det är ju inte helt enkelt att välja skola till sitt barn. Är det en bra skola? Är det bra lärare? Kan ledningen hantera stökiga klasser på ett bra sätt? Är vägen till skolan säker? Är det bra mat? Bra lokaler? Många frågor är det, och det är ju inte många man kan få ett riktigt svar på innan barnet gått ett tag på skolan. Såklart säger ju varje skola att de är superbra, konstigt vore det ju annars.

Men det vi känner spontant är att upplägget JS har med F-klasserna samlade i samma hus nere i fd Ekängen är bra. Även om jag också kan se fördelar med att ha F, 1 & 2 i samma byggnad då det kanske kan vara bra att blanda lite åldrar.

Långbrodal är i mina ögon en ”mysigare” skola med det gamla 100-åriga ”spökslottet” till huvudbyggnad. Men då skolan ska byggas ut är det fortfarande lite osäkert om klasser kommer behöva evakueras och vilka klasser det i så fall blir. Dessutom hamnar troligen F-klasserna i någon av ”paviljongerna” som dessutom ligger mer utspritt än JS. Men att köket har hjälp av Fredrik Eriksson från Långbro Värdshus lockar ju lite…

Vi lutar nog trots allt mer åt JS, trots de problem en bekant haft där med en stökig klass. Men vi känner att en stökig klass kan man råka ut för i vilken skola som helst, och hur det kan hanteras kan säkert variera från fall till fall. Det känns lite som att man kan inte planera för att det värsta ska hända. På JS fick vi väldigt bra magkänsla för de pedagoger som ska ta hand om F-barnen och det känns som en väldigt viktig del. Dessutom är barnen garanterade plats i skolan till och med ÅK9. Barn i andra skolor kommer behöva göra ett nytt val när de ska börja ÅK 6 eller 7, och är då inte garanterade plats i JS utan kan hamna på någon av de andra skolorna som har upp till ÅK 9 – ingen av dem speciellt nära oss.

Vi får helt enkelt sätta oss ned och fundera lite. Det finns ju även kompisar från dagis som man vill försöka få ihop tillsammans i skolan om det finns möjlighet.

Kommentera gärna