VOD-tjänster

Det finns många tjänster för video on demand nu. Dvs tjänster där du kan streama filmer och tv-serier över internet till din dator, mobil, surfplatta, spelkonsoll eller så kallad smart-tv.

Jag skaffade en provmånad på Netflix men har inte riktigt hunnit testa det ordentligt. Vill inte riktigt kolla på mobilen, och inte heller hålla på att koppla in saker till tvn. På landet har vi en smarttv och jag har som hastigast testat netflix-appen där. Det funkar smidigt och ser bra ut. Och jag gillar konceptet med en fast månadsavgift och sedan kunna se hur mycket man vill. Det är perfekt med småbarn i familjen som gärna ser samma film om och om igen miljoner gånger. Ska man då betala en femtiolapp varje gång sticker det snabbt iväg. 50 miljoner är mycket pengar.

Headweb på TV

Men på landet har vi bara mobilt bredband så att titta på streamad film där är inte att tänka på.

Även svenska headweb har en vod-tjänst som jag testat som hastigast på landet. Hos dem pröjsar man hyra per film och kan även se en 3-minuters teaser av filmerna gratis. Även headweb verkar funka bra på TVn på landet.

Hemma i stan då? Där vi har fast bredband och kan utnyttja tjänsterna. Jo här har vi en gammal osmart tv så det behövs något smartare att ansluta till den. Tyvärr finns inte tjänsterna tillgängliga för den linux-baserade htpc vi använder för inspelning av tv och uppspelning av tv och annat material. Men till xbox 360 finns appar för båda tjänsterna. Så idag testade jag detta lite.

Netflix på Xbox360

Netflix verkar trevligt, framförallt på grund av den fasta avgiften men också för att den kommer ihåg var man pausat en film mellan plattformarna. Man kan alltså börja titta på plattan och sedan plocka upp filmen där man var på TVn. Och gränssnittet ser trevligt ut på xboxen. Men. Och det är ett stort men. Kombinerat med ett varför. Netflix på xboxen kräver att man har ett Live Guld-abonnemang som kostar ca 70 spänn i månaden som minst. Utöver de 79 jag redan betalar för netflix i sig. Varför? Jag känner inget behov av de andra eventuella fördelarna jag skulle få med ett guldabonnemang.

Jag kan passa på att klaga lite mer på Microsoft (även om det förmodligen inte är de som tvingar netflix till guldabonnemang). Jag tänkte kolla om jag kunde köra svtplay på konsolen. Ingen app, men via webben borde det ju fungera. För en webbläsare borde ju xboxen ha.Även headweb verkar fungera fint på xboxen. Gränssnittet är inte lika trevligt men fullt funktionellt. Och man behöver inget guldabonnemang. Det tillkommer alltså inga kostnader för att kolla på deras filmer med xboxen vilket är bra. Så det får nog bli så att jag använder mig av headweb framöver och säger upp mitt netflix-konto.

Jodå, en webbläsare finns det. Men för att kunna använda den måste jag ha ett – tadaa – guldabonnemang. För 70 kronor i månaden. Nejtack.

Kommentera gärna