Mitt första intryck av Garmin Virb

Garmin-VIRB-EliteNu har jag haft min Garmin Virb Elite i två veckor, och testat den med lite olika inställningar och monteringar under tiden. Främst under min cykelpendling till och från jobbet men även vid lite bad med barnen och lite batteritidstester hemmavid. Jag har även som lekman försökt mig på att utvärdera tillgängligheten lite för synskadade, då Jocke varit lite sugen på en Virb också men trodde den skulle bli lite svårhanterad för honom efter att ha klämt på den på cykelmässan i november.

Så här kommer då lite första kommentarer efter en kortare tids användning, indelad i undersektioner. De flesta tester har utförts med kamerans firmware version 2.80. Strax innan jul släpptes version 3.00 och jag uppdaterade till den. I dag den 25 december ska 3.00 ha ersatts av – inte uppdaterats till – 3.10. Som det verkar på grund av en akutfix relaterad till GPS-problem, som jag inte märkt någonting av. Uppdateringen från 2.80 till 3.00 gick utan problem och ingen av filerna på minneskortet försvann.

I paketet

Med kameran följer ett antal fästen. För en actionkamera är ju olika möjligheter att ha med sig kameran på olika aktiviteter och således fästa den på olika sätt A och O. Det som ingår här är:

 • Två fästen att klistra fast på underlaget. Ett platt och ett välvt (tex för hjälm)
 • Adapter för andra tillverkares fästen, tex GoPro.
 • Några extra länkar för vinkling, och några extra tumskruvar.

Personligen trodde jag det skulle följa med lite fler typer av fästen, men det blev till att snabbt beställa även fästen för cykelhjälm och cykelstyre. Ytterligare ett som är intressant är en sele för att fästa kameran på axeln, lite som en papegoja.

En annan sak jag reagerade på var att det inte följer med någon laddare. Det irriterade mig lite, även om det inte ställde till några problem för mig. Men jag har sakta accepterat detta och till och med ändrat mig lite. Kameran laddas via USB, och idag är det väl knappast någon som köper en sådan här kamera som inte har minst ett dussin olika USB-laddare hemma redan. Det är nästan skönt att slippa en till, och sparar man dessutom lite miljö genom att inte skicka med en i paketet är det väl bara bra.

Slutligen, något minneskort ingår inte, så räkna med ytterligare ca 250 spänn för ett 32GB microSD klass 10. Kort upp till 64GB stöds.

Ljudsignaler (tillgänglighet)

Kameran ger ifrån sig de vanliga enkla pipen vid varje knapptryck, vilket för mig är irriterande när man ska knalla runt i menyerna. Tyvärr är det också exakt samma pip oavsett om man stegar sig uppåt eller nedåt i menyerna, istället för stigande respektive fallande ljud. Man kan stänga av pipljuden, men då blir enheten helt tyst istället vilket kanske inte är vad man vill. En möjlighet att stänga av knapp-pipen men behålla varnings/info-pipen hade ju varit en bra lösning.

Samma enkla pip ges också när man tar en stillbild. Både i fotoläge såväl som medan man filmar (ja, man kan ta stillbilder under filmning). Däremot när man startar och stänger av enheten ges ett stigande respektive dalande ljud vilket är bra. Man får även ett enkelt pip som varning vid låg batterinivå eller när GPS-signalen försvinner. När det är slut på kräm stänger kameran av sig kontrollerat och sparar all info korrekt, men jag är osäker på  om man också får ”avstängningspipet”. Jag hoppas det.

Tyvärr får man ingen ljud-feedback när man startar eller avslutar filmning med stora REC-knappen på sidan om enheten redan är påslagen. Å andra sidan är det ju ett stort skjutreglage så det är ju ganska tydligt vad man just gjort ändå. Här kan det också vara intressant att veta att man kan starta kameran på två olika sätt. Antingen genom ett tryck på ”power-knappen” som då sätter den i ett standby-läge och samtidigt börjar spara GPS- och sensordata till en .fit-fil tills man stänger av kameran igen. Eller genom att föra REC-knappen frammåt. Då startas kameran och filmning börjar efter ca 8 sekunder. När  man sedan avslutar filmningen genom att föra REC-knappen bakåt sparas .fit-filen, GPX-filen för denna film, och kameran stängs av.

Har man startat kameran med power-knappen måste man också stänga av den med densamma. Det finns även ett läge som automatiskt stänger av kameran om den varit i standby-läge i fem minuter.

Jag har för tillfället kommit fram till att jag vill ha ljudsignaler påslagna för att få information om vissa händelser, även om menyknappandet kan bli störande.

Filmning

Vid montering av kameran måste den monteras horisontellt, men går att hänga upp och ned. I menyn väljer man på vilket sätt den är monterad för att få filmen rättvänd. Under inspelning blinkar en LED på ovansidan rött, vilket är något störande tex vid cykling i mörker om kameran är monterad på styret. Lyckligtvis går det att stänga av LEDen i menyerna.

Filerna sparas i formatet MP4. Tyvärr sparas sensordata endast när man avslutar inspelningen, och inte fortlöpande under tiden. Detta medför risk för att tappa information om kameran av någon anledning hänger sig eller startar om. Att regelbundet spara denna information under tiden borde inte vara några problem. Mängden data att skriva till minneskortet utöver själva filmen är försumbar.

Filsystemet som används på minneskortet är FAT32, vilket betyder att det finns en gräns på hur stora filerna kan vara. 4GB. En film i 1080p når 4GB efter ungefär 24 minuter. Kameran påbörjar då automatiskt en ny fil och även en ny matchande GPX-fil. Tidigare verkar det ha varit just vid detta ”byte” som kameran hängt sig ibland. Men detta har jag som sagt inte råkat ut för.

Sensorer

Den version som jag köpt, Virb Elite, har ett gäng inbyggda sensorer. Det handlar om GPS, accelerometer, barometrisk höjdmätare och möjlighet att ansluta ANT+ sensorer som fart/kadens, effekt och pulsmätare. Under januari ska det även komma en ANT+ fjärrkontroll för att styra inspelning och stillbildstagning. Vad jag förstått finns redan andra tillverkare som har fungerande fjärrkontroll för detta till Virben. Garmin har även en separat temperatursensor som Virb stöder.

Både den inbyggda och anslutna sensorerna fungerar som förväntat. Med firmware 2.80 hade jag och alla andra problem att ansluta Garmins egna fart- och kadenssensor GSC-10, men detta löstes med versin 3.00 och den ansluter numera precis som den ska och rapporterar värden varje sekund. Så nu plockar kameran även hastighet via denna istället för via GPS.

Använda som cykeldator

I och med möjligheten att logga sensordata och sedan överlagra dessa värden på filmen gör kameran utmärkt för sportaktiviteter såsom cykling och löpning. Dock är det som med alla kameror svårt att få en stabil bild som man inte blir åksjuk av när man springer. Men på cykel är det lättare. Och med dess inbyggda GPS (Elite) och display skulle det faktiskt gå att använda Virb Elite som cykeldator. Men den är inte optimal för detta på grund av flera anledningar.

Fitnessdata (.fit) sparas för hela tiden enheten är påslagen, alltså även när den är i standby-läge och inte filmar. GPX-filen innehåller sensordata men sparas endast för matchande mp4-filer. När kameran är i standby sparas ingen data till GPX. För en längre aktivitet där videofilen överstiger 4GB kommer även GPX-filen delas upp i samma antal filer som videon.

Det finns ingen ”auto-paus-funktion”. Dock går det att ställa in kameran på att ”endast spela in vid rörelse” vilket skulle bli något av en fattigmans-autopaus. Och det går inte heller att kalibrera hjulstorlek (hastighet via fartsensor) eller höjdmätare vilket gör att man kanske inte får så exakta värden som man vill ha för att logga sin träning. Däremot kan det nog vara tillräckligt bra för att ha med som information i en film.

Under vattnet

Garmin Virb är i sig själv vattentät ned till 1 meter i max 30 minuter utan extra skydd. Det ska till och med gå att öppna skyddsluckan för kontakterna under vattnet utan problem, så länge man ser till att saker och ting får torka innan man ansluter någonting. Det har rått delade meningar på nätet om man verkligen kan använda den under vattnet eller om det handlar mer om ”stänkskydd”. Men då den är klassad enligt IP-klasserna så vågade jag mig på ett försök att ha den med mig i bassängen när vi badade här om helgen. Det fungerade utan problem. Dock verkar kameran ha svårt att fokusera under vattnet. Det beror förmodligen på den välvda linsen, och ska tydligen vara någonting som löses med det undervattenshus som släpps inom kort. Det har en plan glasyta och skyddar kameran ned till 50 meters djup.

Batteritid

Enligt uppgifter på nätet ska de utlovade tre timmarna 1080p film vara ordentligt i överkant. Folk har däremot rapporterat att kameran orkar filma i denna kvalitet i ca 2 timmar och 30 minuter.

Utan några mer ingående tester har jag fått fram lite egna värden som verkar stämma överens med detta. Kameran verkar även hålla ut i totalt ca fem timmar om man filmar i 45 minuter och sedan glömmer stänga av den. Vilken skillnad det gör att gå ned till 720p och 30fps vet jag ännu inte.

Vid en test idag med timelapse och en bild i sekunden räckte batteriet i ungefär 2 timmar och 57 minuter.

Övrigt

Det är värt att notera att den lilla displayen inte på långa vägar är så skarp och klar som påvisas i Garmins reklammaterial.  Displayen är av reflekterande chroma-typ och har således ingen bakbelysning. Den kräver alltså bra ljus för att du ska kunna se vad den visar. Detta funkar riktigt bra för bilder med hög kontrast som till exempel när man använder en för att visa sensor-data under färd eller knappar runt i menyerna. Det syns faktiskt förvånansvärt bra vad skärmen visar då även i kvällsmörker med bara gatubelysning som ljuskälla. Men för video är det inte mycket att hänga i granen. Då fungerar den hjäpligt för att rikta kameran rätt. Bilden blir dassig och har dåligt med färger. Men så ska man ju inte använda den för att titta på sina HD-alster heller. I mitt tycke klart bättre att ha denna simpla strömsnåla skärm inbyggd än att som med GoPro behöva haka på ett tillbehör.

Formfaktorn är lite annorlunda om man jämför med GoPro. Den avlånga formen gör det svårt eller omöjligt att ha kameran i en sele på bröstet som man annars kan och som brukar ge bra vinkel vid till exempel cykling. Men istället finns tidigare nämnda axelfäste som jag ännu inte hunnit testa. Persoligen tycker jag Virbens format lämpar sig bättre för montering på hjälm och cykel.

Vad gäller vikten har jag inbillat mig att Virb är ganska mycket tyngre än tex GoPro. Och den känns även lite tung när den är monterad på hjälmen. Men andra mer detaljerade jämförelser har visat att när det gäller GoPro väger den nästan precis lika mycket som Virb, faktiskt lite mer, när den sitter i sitt skyddshölje. Något den i princip alltid gör när man har den med sig på någon aktivitet. Virb är i sig bra skyddad mot vatten, fukt och stötar utan extra skydd.

Det är kul att använda funktionen Ultra-slowmo. Då filmar kameran 120 bilder per sekund, så när man spelar upp filmen går den alltså bara en fjärdedel så fort medan allt flyter lika bra som normalt. Har man då filmat sin egen aktivitet känns det lite som man befann sig i en värld där allt runtomkring gick i slowmotion.

Använder man timelapse-funktionen så får man till skillnad mot många andra kameror inte stillbilder i jpeg-format. Kameran sätter snyggt och prydligt ihop en färdig mp4-fil åt dig med 30 bilder i sekunden. Klart att spela upp. Vad jag förstått ska det även med en timelapse-film gå att överlagra sensor-information. Det ska testas.

Buggar

I firmware version 2.80 hade jag problem med att enheten hängde sig och krävde omstart när jag försökte ändra WiFi-lösenordet till någonting annat än standard och behövde radera flera tecken i rad i det gamla lösenordet. Det gick att arbeta sig runt, men var inte helt intuitivt. Jag vet inte om detta är löst i senare firmware då jag inte behövt ändra lösenordet igen.

Det har rapporterats om att med firmware äldre än 2.80 så har det varit problem med att kameran hängt sig under inspelning och man har tappat både sensordata och film. GPX- och MP4-filerna har helt enkelt varit 0 bytes stora. Jag har själv bara råkat ut för detta en enda gång och det med fw 2.80. Förhoppningsvis är det helt löst med 3.00+. Viktigt verkar dock vara att man har ett klass 10 MicroSD för lagringen, vilket även påpekas tydligt i manualen.

Kort summering

Jag har inte testat stillbilder så mycket ännu. När jag gjort det har ljusförhållandena varit dåliga och bilderna har lätt blivit gryniga och suddiga. Därför är jag lite besviken över den funktionen. Men jag ska testa den ordenligt i bättre ljus, som tex skidbacken, och återkomma om det.

Synd om det ska behövas ett undervattenshus för att få skarpa bilder under vattnet.

Fjärrstyrning från andra Garmin-enheter är något det pushas för. I dagsläget ska det fungera från Edge 510, 800 och 810 när det gäller cykeldatorer, men även ett gäng andra Garmin-enheter har redan stöd för detta. Det finns nu även en mobil-app till iPhone/iPad och Android där man kan ändra i princip alla inställningar i kameran och styra start/stop av filmning. Ännu kan man dessvärre inte kontrollera fotografering den vägen men det kommer förmodligen. Jag har inte hunnit testa appen så mycket men den verkar göra det den ska. Ett önskemål är dock att man skulle kunna föra över film och bilder till mobilen den vägen också, det går inte idag. Dessutom har jag svårt att se mig kontrollera kameran med mobilen när jag är ute och cyklar eller tar mig ned för slalombacken.

Garmin erbjuder ett videoredigeringsprogram (Garmin Virb Edit) för att klippa ihop sina actionfilmer och fixa överlagringen av sensordata. Det är smidigt att arbeta med och synkar automatiskt GPS-data med filmens tidsstämpling. Men saknar en hel del funktionalitet som man skulle vilja ha, som övergångar, text-overlays och liknande. Men det kanske kommer det också. Just nu kommer både nya versioner av Virb Edit och av kamerans firmware i en strid ström, och enligt uppgift har Garmin lovat att Virb Edit ska få en hel del nya funktioner framöver.

Tycker du inte dessa första intryck var detaljerade nog, kolla isåfall in Ray Makers detaljerade och djupgående recension av kameran här.

Undrar du något du inte fått svar på ovan eller i Rays recension, ställ gärna frågor i kommentarsfältet nedan så ska jag svara så gott jag kan.

4 svar

 1. joakimnomell skriver:

  Låter ju hanterbart även för mig med pipsignalerna stigande och fallande när man slår av och på kameran och att man kan använda enbart inspelningsreglaget var nästan det bästa 🙂

 2. Oliver skriver:

  Tjabba!
  Uppdateringar till kameran!?!?! Hur uppdaterar jag min VIRB Elite? Kopplar den till datorn, händer ingenting? WiFi, är det via WiFi som man uppdaterar kameran? Jag är totalt lost här och behöver svar snarast. Tack på förhand Sjögga!

  • egge skriver:

   Jag brukar uppdatera den genom att ha Virb Edit igång och koppla in kameran med usb. Då har jag alltid fått ett meddelande om ny firmware finns, och valet att uppgradera. Annars ska även Garmin WebUpdate fungera på samma sätt. Senaste fw är 3.90 tror jag. Har du den redan kommer du inte få något meddelande om uppdatering förrän ny version finns tillgänglig.

 1. 27 april 2014

  […] kompisen hade haft sin kamera i ca två veckor skrev han om sina första intryck av kameran. Det mesta av intresse står där och jag hade inte tänkt upprepa det utan skriver så […]

Kommentera gärna