Nu åker kopparn ut!

telefon.jpg-for-web-normalNu har vi bestämt oss.

Många år efter att vi testat IP-telefoni första gången, och många år efter att jag arbetat med IP-telefonilösningar så har vi tagit steget här hemma och släppt sargen. Igår sa vi upp Telia Bas, den kopparbundna telefonin. Med fiber in i huset så vågar jag nog ta steget att spara in lite pengar på att inte använda metalltråden längre.

Bytet gick smidigt, men egentligen inte alls. Vi blev lovade att vara utan telefoni en dag då vi tidigare haft ett teleabonnemang över fibern för att testa, på ett annat nummer. Nu skulle det numret sägas upp och vårt vanliga nummer flyttas från koppar till bredband. Det skulle tydligen ta en dag för systemen att uppdatera sig.

När det väl var dags att genomföra det tekniska ringde teknikern upp och hade en ny ide. Varför inte bara stänga ned befintlig bredbandstelefoni, och konvertera kopparabonnemanget till ett dito. Det skulle gå mycket snabbare, bara en timme utan telefoni ungefär lovades. Sure, helt ok för mig. Jag bryr mig inte om hur ni gör, bara jag får min telefoni tillbaka med så lite avbrott som möjligt.

Vi blev utan telefoni fyra dagar. Över en helg. För någon ny pin-kod till att återaktivera telefonidosan med det nya abonnemanget fick jag ju aldrig. Förrän veckan efter.

Jaja. Det var trots allt inte hela världen, det finns ju mobiltelefoner. Sedan dess har den IP-baserade bredbandstelefonin fungerat felfritt.

Kommentera gärna