Paracykling i Eskilstuna

Idag var det dags för paraträning inomhus i Munktell Arena i Eskilstuna igen. Varv efter varv på en 200 meter lång ovalbana. Förra gången för min del var för ungefär ett år sedan.

Jocke har skrivit om dagen här, så jag tänker inte göra någon längre utläggning. Men något som kan vara värt att nämna är att Jocke skaffat effektpedaler (Garmin Vector) även till pilotplatsen på cykeln, så det här var första gången jag fick riktig mätning av hur mycket effekt jag utvecklar när jag cyklar. Givetvis är det inte riktigt mätbart på samma sätt som om jag sitter på min egen singelcykel, men det ger ändå ganska intressanta resultat.

Fördelen med att ha pedalerna både på stoker och pilot är att det går att se vem av de båda som bidrar med mest kraft för att driva cykeln frammåt. Och med ”Cycling Dynamics” som erbjuds i pedalerna går det även se hur effektivt rundtramp och liknande är. Att jämföra dessa värden mellan stoker och pilot kan visa hur synkroniserade de är (eller inte) i tramprörelsen, dvs att de utvecklar mest kraft samtidigt eller om det så att säga sprids ut lite under pedalvarvet. Vad som är mest optimalt kan däremot diskuteras, och där finns det säkert flera olika skolor.

Tyvärr stöder inte min numera gamla Edge 500 denna Cykeldynamik och kan varken spara eller presentera dessa värden som pedalerna rapporterar. Så för mig blir det ”bara” själva effektvärdena, max, medel, normaliserad osv, plus hur jämn jag är på höger och vänster sida. Men det får väl duga.

Tränigen då? Vi körde mest 5-kilometersintervaller. Den korta sträckan för att det är så tradigt att köra runt runt runt runt varv efter varv. Men så tog vi i desto mer.

Det blir fler tillfällen här under senvintern, men jag har själv ingen mer tur till Eskilstuna inplanerad i år. Jocke passar på att testa med lite olika piloter, vilket han gör helt rätt i.

Fredrik och Fredrik

Fredrik och Fredrik

Richard på sin trike

Richard på sin trike

Handcykel

Handcykel

Handcykel

Handcykel

Halva arenan

Halva arenan

Vissa ha paus medan andra swoshar förbi

Vissa ha paus medan andra swoshar förbi

 

Kommentera gärna