Elsäkerhet

Vi har ju börjat flytta in i nya arbetsrummet. Datorerna är ju bland det första som måste kopplas in. Och Tjohoo vad glad jag blev när jag fick ordentligt kittel i fingrarna när jag tog i chassit till min burk. Inte. Bara till att börja mäta upp och försöka hitta något fel innan man kopplar in prylarna och börjar använda dem. Det konstiga var ju att jag inte märkt något fel här nere tidigare, och jordfelsbrytaren löste inte ut heller.

Hur som helst. 110V mellan jord och chassit var inte att leka med kändes det som. Än konstigare blev det när det inte verkade finnas någon riktig jord i det jordade eluttaget. *hua*.

Efter mycket om och men och kliande i huvudet stod det klart att det jordade uttaget i det här rummet inte alls var jordat. Övriga uttag var inte heller jordade och var inte heller sådana uttag. Detta medförde att störningsfilter i prylarnas nätdelar orsakade spänningen i chassit. Dock med så svag strömstyrka att det var ofarligt. Även därför JFB inte löste ut.

Vän av ordning ställer sig då frågandes. När man drar om elen i ett rum (vilket är gjort under senaste 10 åren), varför i hela världen sätter man dit ett jordat uttag utan att ansluta jorden???? Är det för att följa elsäkerhetslagen som förbjuder jordade och ojordade uttag i samma rum? Kanske, men inte någon speciellt smart kompromiss. Jag har ju hela tiden trott att detta uttag faktiskt är jordat! Och har under renoveringens gång anslutit utrustning med skyddsjord till detta uttag av just denna anledning!
Elektrikern som utförde jobbet borde givetvis ha gjort något av följande:

  1. Satt upp endast ojordade uttag i hela rummet
  2. Satt upp endast jordade uttag i hela rummet – med skyddsjorden ansluten

Jaja, som tur var hade han iallafall dragit fram skyddsjord till dosan vid alla uttag, så nu är de utbytta och korrekt anslutna. Vi är lagliga igen och det kittlar inte längre när man tar i prylarna.

Jag är väl trots allt inte förvånad. Under renoveringen i köket fick jag en stöt. Nollan fram till kökslampan var ansluten till fas, och tändtråden var ansluten, via strömbrytaren, till nolla i kopplingsdosan. Toppen.

Under senaste felsökningen hittade jag ytterligare ett jordat uttag som inte har skyddsjord ansluten. Det är numera uppmärkt med varningslapp tills det åtgärdas….

[tags]Elsäkerhet, Elektriker, Skyddsjord, Renovering[/tags]

Kommentera gärna