Bra läsning om barn och internet

Barn vid datorEn i mitt tycke bra artikel om barn och internet har publicerats på IDG.se och den är värd att läsa.

Elza Dunkels som forskar om barns internetanvändning menar att det är bättre att ha en öppen kommunikation med barnen om hur de använder nätet och vad som händer där, än att försöka blockera och på olika sätt hindra dem från att komma åt vissa sidor eller komma i kontakt med suspekta personer. Och jag håller till största delen med. Jag tycker själv det handlar mest om sunt förnuft från mig som förälder.

Faktum är ju att barn är nyfikna. Om du på något sätt hindrar dem från att komma åt delar av internet så blir det bara än mer intressant, och de surfar istället dit hemma hos någon kompis eller från någon annanstans där de har tillgång till nätet. Och eftersom de vet att de inte får, så kommer de heller inte berätta om det för dig.

Jag håller med Elza om att det då är bättre att kommunicera med barnen om internet. Fråga vad de gör. Informera om hur de bör agera. Tala om att de kan berätta för dig om det hänt något obehagligt på nätet. Förtjäna ett förtroende.

Vill du ändå blockera vissa sidor eller tjänster, tänk då efter före. Tänk på varför du vill blockera. När och hur. Med ”endast” en treåring som har en bit kvar innan hon börjar surfa på nätet är jag långt ifrån någon expert. Men jag kan tänka mig att även metoden att sätta familjens dator centralt så man lätt kan se vad ens barn gör på den kan medföra precis samma sak som om man tekniskt blockerar tjänster. Barnen vet att de inte får och undviker därför att besöka dessa tjänster eller sidor – hemma – eftersom du kan se eller på annat sätt upptäcka det. Det är inget nytt, samma beteende har funnits genom alla år. Just nu råkar det vara internet som är den plats där många barn och unga umgås. Förut var det gatorna i bostadsområdet där man smög på folk och pallade äpplen fast man inte fick. Och inte gick man och berättade om det hemma sen. För man fick ju inte göra så.

För er med barn som använder sig av nätet vill jag rekommendera en publikation av IIS som heter Ungas integritet på nätet. Och jag har gjort det tidigare. Men jag tycker den är bra skriven – utan pekpinnar – och läsvärd.

[tags]Barn, Internet, Integritet, IIS, IDG, Elza Dunkels[/tags]

3 svar

 1. David skriver:

  Total blockering i kombination med blind förnekelse röstar jag för. (Bara för att jag aldrig kan vara seriös, utan alltid dra ner ämnen till absolut botten… Suck)

 2. Thomas skriver:

  Och det dessutom när jag själv för en gångs skull försöker mig på lite seriositet 😉

 3. David skriver:

  Uppfostran är ingen precis, men alltjämt utmanande vetenskap.

  Vad gör man när ens tonåring glömt radera historiken i webbläsaren efter att ha surfat porr? Hans mamma hade skällt, jag mailade honom en skärmdump.

Kommentera gärna