Koll på elförbrukningen

Stickpropp - pixgallery.se

Jag har ju tidigare låtit installera en separat elmätare till värmepumpen för att få lite koll på hur mycket av vår elförbrukning som går åt till uppvärmning och varmvatten.

Nu har jag även fått tummen ur och monterat en LED-detektor på mätaren mitt elbolag ansvarar för. På så sätt kan vi ha koll på hur vi förbrukar el under dagarna med fina kurvor som visar momentanförbrukningen och total förbrukning under en viss period. Trevligt.

Det hela är inkopplat på det 1-wirenät som jag dragit i huset. På det nätet sitter även temperatursensorer som visar vad vi har för temperatur utomhus och inomhus. Eller luftfuktighet uppe på vinden och i källaren (snart).

Dessutom har jag med hjälp av dessa full kontroll på hur värmesystemet mår och kan enkelt utläsa om något inte fungerar som det ska till och med innan värmepumpen själv larmar, och när den gör det kan den mycket väl ha förbrukat onödigt mycket el under en längre tid.

Elförbrukning

Temperatur ute och inne

Utetemperatur

[tags]Elförbrukning, Elektricitet, Teknik, 1-wire, Temperatur[/tags]

Kommentera gärna