Grannen har tagit ner skylten

En av våra grannar på landet har nyligen sålt sin stuga. Eller rättare sagt, hans son sålde, eftersom han tog över stugan när Åke inte längre orkade ta hand om den.

Åke var av det äldre gardet. Jag kommer inte ihåg exakt, men han var väl lite drygt 70 år när vi träffade honom första gången på städdagen hösten 2001 när vi precis köpt vår lilla stuga. Men även om det skilde över 40 år mellan oss fann vi varandra ganska snabbt. En orsak var nog att vi delade musikintresse. Vi tycker båda om Ulf Lundell och Eldkvarn, och Åke var i mina ögon ovanligt bevandrad inom populärkulturen för sin generation.

Under åren har vi tillbringat kvällar och nätter, inte många, men en eller två per sommar, på min eller din veranda diskuterades allt mellan himmel och jord. Oftast delade vi på en god dryck av det starkare slaget, och njöt av sommarnatten. Kanske lyssnade vi på lite Lundell under tiden. Någon gång fick jag hjälpa dig över vägen så du kom hem ordentligt på småtimmarna efter en lyckad kväll.

Andra dagar jag minns är när du bad mig som var ”ung och teknikkunnig” om hjälp med att fixa radion som inte längre gick att ställa in kanalerna på. Eller när TVn strulade med den nya digitalboxen.

Framförallt minns jag den dag under något av de första åren vi kände varandra, när Karin och jag fixade biljetter till Lundells konsert i Finspång och tog dig med oss. Du bjöd på kaffekask och vi på kakor där vi satt på filten och väntade på att Uffe skulle äntra scenen. En kväll jag tror vi alla tre uppskattade rejält och något jag gärna gjort om.

Tyvärr tog åldern och krämporna ut sin rätt och du fick det jobbigt de sista åren. Men kämpade tappert på och tyckte om att komma ut till stugan några dagar under sommaren.

Tyvärr fick jag idag reda på att du gått bort för något år sedan. Även om jag inte blev förvånad så kändes det tungt och sorgligt. Och lite tomt. Jag hade gärna hunnit tacka ordentligt för alla år. Eller kunnat ta farväl på plats.

Tills jag hittat din viloplats gör jag det tills vidare på det här sättet. Tack Åke för alla år. Våra dagar tillsammans, om än få, förgyllde min tillvaro här ute på landet. Jag saknar våra sommarkvällar på verandan.

Vila i frid!

Kommentera gärna