memil – ett nytt ord i svenska språket

Språkrådet har så här i juletid presenterat 2012 års lista på nya ord i det svenska språket. Ett av dem är memil. En förkortning för ”MEdelålders Män I Lycra”, vilket är ett uttryck som vuxit sig starkare i Stockholmsområdet med den ökande cyklingen i staden.

Även om jag inte uppfyller Språkrådets kriterier för att vara en memil, är jag nog i gemene mans ögon sedan ett knappt år tillbaka själv en av dessa. Jag har väl egentligen inget emot att bli stämplad som en sådan, om det inte var för den negativa innebörd ordet har. En memil är enligt de flesta en fartdåre till cyklist som inte tar hänsyn till andra och dessutom bryter mot varenda trafikregel som finns. Jag är inte sådan. Trots att jag cyklar fort och ibland i lycra. Eftersom man nu har ett ord för detta blir det helt plötsligt ännu enklare att dra alla cyklister över en kam. Dessutom har det redan skett en meningsglidning av ordet. Idag är alla cyklande män i funktionskläder memils, och per automatik är man då en hänsynslös fartdåre. Oavsett om man är just en hänsynslös fartdåre eller hänsynsfull träningscyklist som följer trafikreglerna.

Min cyklande kollega Patrick har skrivit en bra text om vad han tycker om uttrycket, och jag kan bara hålla med. Än mer tycker jag vi borde ta död på skällsordet när jag läser Språkrådets förklaring till ordet:

memil
medelålders man klädd i cykeldräkt av lycra, som cyklar hänsynslöst; kallas även ninjacyklist och härskarcyklist. 2011.
Cykling ökar som transportmedel. Men hänsynen till medtrafikanterna minskar och aggressiviteten ökar på det vägutrymme, där olika slag av cyklister ska samsas, inte sällan med gående. I Stockholm finns ett nytt namn på fartdårarna. De kallas memil medelålders män i lycra.
Oskarshamns-Tidningen 10 augusti 2012
[förkortning för medelålders man i lycra efter motsvarande engelska uttryck mamil, middle-aged man in lycra]

Jag fick även följande reaktioner på Facebook när jag idag kommenterade det nya ordet där:

Men nåt måste man ju kalla den trafikfara som gör oss bilister och fotgängare livrädda.. Dels för att råka köra över dels för att bli påkörd… Typ när man går över ett övergångställe och bilarna stannar men cyklisten trampar på lite extra för att klämma sig före.. Men.. det är inget som ett paraply i framhjulet inte kan fixa.. Som bilist är jag livrädd för alla cyklister som kommer cyklande och tvärt svänger över vid ett övergångställe… Har hänt 4-5 ggr…

Nu var dessa kommentarer endast från en enskild person, som jag dessutom har all respekt för, men jag tror det visar vad folk tycker om oss cyklister. Och just ordet ”cyklist” tyckte jag var en utmärkt benämning på ”trafikfaran” personen sökte ett ord för i texten ovan. Det innefattar liksom alla cyklister. För visst finns det idioter även bland cyklisterna – jag har själv råkat ut för precis samma sak när jag suttit i bilen – men de är inte på långa vägar begränsade till att finnas bland just oss som kör omkring i funktionskläder och utnyttjar jobbpendlingen som ett träningspass istället för hjälpa till att knöka igen stadens trafikleder med ännu en bil per medelålders cyklande man. På samma sätt som idioter till bilister knappast endast återfinns i fina BMW med stora motorer.

Personligen tror jag det kommer vara svårt att få alla att komma överens i trafiken. Folk tycker helt enkelt olika, och det ska de få fortsätta göra. Bara det inte går ut över trafiksäkerheten.

Den ökade cyklingen kräver stora insatser för infrastrukturen, men rent generellt behöver folk i de olika trafikslagen samsas bättre där ute. Det är inte så att var och en alltid har rätt och företräde oavsett om man är bilist, cyklist eller fotgängare. Det finns idioter inom alla trafikslag och det är dessa individer vi behöver ta tag i. Inte dra alla över en kam. Att godta ett negativt laddat uttryck som gör just detta i det svenska språket är inte rätt väg enligt mig. Ska vi ändå göra det kanske vi ska passa på att lobba för motsvarande ord för bilister och fotgängare också, för att säkerställa att de inte känner sig utanför. Memib och Memis kanske, för medelålders män i BMW respektive i sneakers? För de är väl minst lika hänsynslösa och aggressiva?

Kvinnor i alla de åldrar är däremot såklart ingen som helst fara i trafiken, det vet vi ju alla. Eller hur?

Uppdatering: Även Mattias Krantz skriver om detta här och här.

2 svar

  1. 25 maj 2013

    […] Förutom ren träning så har cyklingen även fört med sig en del annat. Till exempel så upptäcker man brister i infrastruktren för oss cyklister, och jag har deltagit(?) med ett fåtal försiktiga inlägg i debatten och även felanmält en knasig cykelbana jag passerar på väg till jobbet. Även nyordet ”memil” har debatterats inom cykelvärlden, och togs upp som ett av årets nya ord av Språkrådet i december. Där de dessutom definierar en memil som en hänsynslös cyklist. Detta ledde till att jag kände mig tvungen att skriva av mig lite i ämnet. […]

  2. 03 januari 2014

    […] cyklisthat som framför allt under våren och sommaren var stort på nätet. Både mitt och andras blogginlägg om ordet memil har varit välbesökta även under […]

Kommentera gärna