100 miljoner år till nästa gång

PanstarrsSom du kanske vet har ju en komet, PanStarrs, som just rundat solen varit synlig med blotta ögat under några dagar för oss på jorden. Eftersom den bara synts precis runt tiden för solnedgång och ganska långt ned mot horisonten hade jag inte så stora förhoppningar om att få se den då det är för mycket träd och hus runt oss här i stan.

Jag chansade lite första dagen den skulle synas, men då var det alldeles för mycket moln borta vid solnedgången så det var ju bara att glömma. Men så, nästa dag skulle vi åka till Uppsala, och himlen var helt fri från moln. Dessutom var det precis vid solens nedgång vi färdades på E4 norrut.

Det är ju ganska mycket skog bredvid vägen, men lite här och där finns öppna fält och man ser ganska långt bort mot horisonten. Och där, nästan i höjd med Märsta, tittar jag ut åt vänster och ser något som skulle kunna vara kometen. Vi är ju nästan vid Arlanda, men formen på det jag ser är alldeles fel för att vara en strimma efter ett flygplan. Dessutom stämmer inte positionen på himlen.

Lite skog, några hus och sedan öppna fält igen. Jodå, det måste vara kometen. Vi följer den under ca 30 minuters bilfärd, och när vi nästan är framme ligger den väldigt nära horisonten i ett ordentligt orange-färgat fält på grund av solnedgången. Kometen lyser nästan som en röd lampa i denna brandgula del av himlen, innan vi kommer fram till destinationen och återigen har alldeles för mycket träd omkring oss för att kunna se horisonten ordentligt.

Kometen syndes så pass tydligt att man nog kunnat få ganska bra bilder med en systemkamera med teleoptik. Dessvärre var allt i kameraväg jag hade till hands en mobilkamera, så det kändes inte som det var någon mening med att parkera på lämplig plats för att försöka få till någon bild. Jag får ju en ny chans om 100 miljoner år då denna komet återigen rundar solen. Om det nu finns någonting kvar av den efter denna första ”close encounter” med vår närmaste stjärna.

Såg du kometen?

Kommentera gärna