Se Blood Diamond

blooddiamondIkväll blev det till att se den film som legat och väntat sedan julhelgen. Bättre sent än aldrig. The Blood Diamond (IMDB) heter den och jag tror det var en malmöbo som rekommenderade den någon gång.

Jag kan bara säga – Se den! Men inte om du känner för en upplyftande eller roande film för det är den garanterat inte. Efter de dryga två timmarna satt både jag och Karin i soffan ganska tysta. ”Jahapp. Den var ju upplyftande” – ”Men den var bra – riktigt bra”. Det var nog vad vi hade att säga sådär direkt. Jag tror vi båda var ganska tagna av den. Det var iallafall jag. Någonstans i mitten tyckte jag det var riktigt jobbigt att se den, för jag blev så otroligt arg och ledsen inombords av det jag såg. Hur kan människor vara så grymma mot varandra? Det är väldigt sällan jag får sådana känslor när jag ser en film. 5 stjärnor av 5 möjliga från mig.

Vad handlar den om då?

I inbördeskrigets kaotiska Sierra Leone under 90-talet får vi möta Danny Archer, en sydafrikansk legosoldat och fiskaren Solomon Vandy. Båda är afrikaner men deras bakgrund är så olika de kan vara, tills ödet för dem samman i en gemensam jakt på en sällsynt rosa diamant som kan förändra deras liv. Under en fängelsevistelse får Archer reda på att Solomon – som har tagits från sin familj och tvingats jobba på diamantfältet – har hittat och gömt den ovanliga råstenen. Till sin hjälp har han Maddy Bowen, en amerikansk journalist vars idealism fått sig en törn av bekantskapen med Archer. De två männen beger sig ut på en jakt genom ogästvänliga territorier, en resa som kan rädda Solomons familj och ge Archer den andra chans han trodde han aldrig skulle få.

[tags]Film, Blood Diamond, Diamanter, Inbördeskrig, Barn, Afrika[/tags]

Kommentera gärna