Årets besök på Kolmården

Förra året blev det inget besök på Kolmården. Men i år blev det. En heldag, och som vanligt kändes det för lite. Barnen var superduktiga. Hela dagen utan minsta gnäll, förutom lite då skyfallet kom och blötte ner oss och gångvägarna lite.

Den nya safarilinbanan var en uppskattad nyhet av oss alla. Den vill vi åka flera gånger. Istället för den gamla safaribanan för egen bil så har de nu istället byggt en linbana över hela det området. Man åker i en gondol för upp til 8 personer och en inspelad röst guidar en fram mellan djuren. Har man tur kan man få passera endast två meter ovanför lejonen. När vi åkte låg de dock och vilade längre ner i skogen. Men som Kolmården själva säger, ingen gång är den andra lik när man åker linbanan, för det beror ju helt och hållet på vad djuren har lust att göra för tillfället. Passar man på när det inte är för mycket folk kan man ju åka flera gånger på en dag om man vill, för som det mesta annat ingår turen i entreavgiften.

Delfinshowen var ju ett givet mål för dagen. För att slippa stå i kö hade vi denna gång förbokat platser, och fick därför gå in före alla andra och sitta på reserverade platser. Båda barnen gillade föreställningen starkt. Emmas satt och dansade till musiken. Efteråt fick de varsin mjukisdelfin (Ellepinen, Emmas anm.) som sedan var som klistrade på dem följande dagar.

En sak som jag själv upplevde som riktigt häftig var när två tigrar kom ut från sitt hus och gick förbi fönstret jag och Emma stod vid. En knapp meter skiljde oss från tigrarna. Och en glasruta. Hade inte den varit där hade jag kunnat peta på tigrarna genom att bara sträcka ut armen. Med den närheten får man en bättre känsla för hur stora – och vackra – katter de är. Emma satt och åt på sitt äpple och reflekterade inte nämnvärt över de stora djurens närhet. Hon hade ju redan fått se sin favorit elefanterna. Efter det var det bara kartan och ”kiken” som gällde.

Det var även många djur med ungar. Vi fick bland annat se Surikat-bebisar. Helt underbara! Och de stora hade stenkoll på dem och skyddade dem hela tiden. Även delfinerna hade en kalv på gång om några veckor, och smådelfiner var med i bassängen under showen då de ville vara med sin mamma. Vi fick också veta att den äldsta delfinen i showen fyller 40 år i år!

Nästa år får det nog bli ett tvådagarsbesök. Så kan man ta det lite lugnare och pausa lite vid de olika lekområdena också.

Kort sagt, en riktigt lyckad dag!

Detta bildspel kräver JavaScript.

 

Kommentera gärna