Båtlördag

Jag har återigen fått äran att hjälpa Jocke köra hem hans nya båt. Denna gång utgick vi från samma hamn som vi körde Windyn till förra veckan. Innan dess hade jag hunnit lämna av barnen hemma hos Mia och åkt tillsammans med Jocke och några av deras barn tillbaka norrut upp till Bromma. En tidig morgon med andra ord.

Rutten ner blev som förväntat ungefär samma som åt andra hållet, med skillnaden att vi tvingades gå utanför Dalarö på grund av båtens höjd, och inte genom Dalarö kanal som har en låg bro över sig. Och på grund av båtens låga hastighet blev det till att hitta en så rak rutt som möjligt ner mellan öarna norr om Dalarö.

Lunch, bad och kaffe avnjöts i Lilla värtan nedanför Fisksätra. Så här i efterhand hade vi det kanske lite för skönt och lugnt där, då hela turen tog lite längre tid än beräknat. Men man ska inte ha bråttom. Bättre väder än vad vi hade idag kan man knappast ha när man är ute på sjön, så det gällde ju att njuta ordentligt. Strålande sol och nästan ingen vind.

För att inte riskera soppatorsk letade vi oss fram till sjömacken vi en gång tankade Windyn vid, när vi körde ned den från Gustavsberg. Mer precist vid Dalaröbryggan vid Saltsjöbaden. Och första riktigt angörandet av en brygga för min del med den här båten, vilket såklart gick galant. Det kan ju ta ett tag innan man lärt sig en båts egenheter när man ska lägga till, och det är ju inte så kul att braka rakt in med en 7 ton tung stålbåt som mosar det mesta som kommer i vägen.

Efter tankstoppet blev det sedan nonstop ner via Smådalarö, Dalarö Skans, Gålö, Vitsgarn, Hårsfjärden och vidare ner till Himmelsö där Jocke nu fått sin nya båtplats.

Väl framme upptäcktes att båtskrället tog in lite väl mycket vatten i akterpartiet som måste undersökas närmare. Misstänkt läckage vid avgasröret enligt kaptenen. Vi får hoppas att det inte är något allvarligt och att det är relativt enkelt att åtgärda.

Förutom det avslutet som självklart blir ett litet orosmoment för ägaren, så var det en helt underbar dag på sjön. Och denna nya båt blir nog riktigt bra för familjen Nömell. Jag kör den gärna fler gånger!


Visa Bromma-Himmelsö på en större karta

Kommentera gärna