Sommar på landet 2013

Här kommer sommaren på landet i form av ”dagboksnoteringar”. Mest för eget kom-ihåg, men håll till godo om du är intresserad 😉

Framme

Lördagen den 6 juni begav vi oss ned till stugan för fem veckors semester. Efter installation var det dags att få avloppet som är mer eller mindre igenkorkat rensat, så större delen av söndagen tillbringades nere vid brunnen körandes med högtryck och rensslang. Jag vet inte hur många vändor med slangen det blev innan avloppet kunde anses som rensat och diskvattnet rann undan som det skulle igen. Karin och barnen fick gå ned till sjön och bada utan mig, men jag hann dit precis när de var på väg tillbaka.

Cyklande barnMåndag var första dag för simskolan. Tuva ville inte vara med, men lite övertalning och information om att andra barn är med och det finns chans till märkestagning hjälpte och hon hakade på. Men lilla tunna stackaren fryser ju så efter en kvart och måste komma upp och värma sig och vill absolut inte gå i igen. Så hon missar ju effektivt delar av övningarna som leder till fullbordade märken. Får se om det blir bättring på den fronten.

Hylla monterad vid skåpen bredvid diskbänken.

Sköna kvällar första veckan. Öl och kaffe på verandan.

Farmor och farfar kom på torsdagen och stannade till lördag. En del bad då vädret var toppen. Emma verkligen älskar att bada och simma med sina puffar. Och är superduktig på att ta sig omkring i vattnet. Jättekul att se

Emma och farmorPå fredagen hade Tuva livräddning på simskolan och fick öva på att ramla i med flytväst, långbyxor och långärmat. De fick även information om bad- och båtvett innan de fick öva på att rädda sina kompisar med livboj. Kul, och iom det hade hon klarat märkena blå och röda livbojen.

På lördag eftermiddag satte jag fart och gjorde av med resten av takpanelen som blivit över efter utbyggnaden. De fick bli nytt innertak i gäststugan. Klart mycket bättre än de frigolitplattorna som satt där innan (och som av isoleringsskäl nu sitter kvar ovanför panelen).

Söndag. Sämre väder men inget regn att prata om. Mer småpyssel inne. Hylla monterad på vägg. Lådor och skåp har fått sina handtag och hammocken har fått nytt fint hemsytt tak och blivit insmord. Barnen har lekt och pysslat tillsammans hela dagen som iom det har varit väldigt gemytlig.

 

Tisdag. Mormor kommer och stannar till lördag. Under tiden påbörjas sängbygget i tjejernas rum. Har även satt tak och golvlister inne hos dem och en liten bit i vardagsrummet.

Fredag. Avslutning på simskolan och tuva hade klarat 6 märken!

GrillutflyktPå lördagen kom kusinerna från Borlänge på sin väg hem från en vecka på Öland. Lika trevligt som vanligt, och barnen lekte hela tiden. Tuva och Amanda, och David fick dras med Emma som ser upp till honom. Stannade en natt och hela söndagen.

Några dagar själva. Handlade lite mer taklister och slipade även plankor till barnens säng. Vitlutade. På torsdagen kom tuvas kompis tuva med familj vars lillebror och Emma kom väldigt bra överens och hade jättekul.

På fredagen blev det så dags för årets första kanottur. Jätteduktiga barn satt still hela tiden. Testade dessutom att paddla själva efter varandra med bara mig bak. Gick jättebra.

Lördag. Bygga minigolfbana. Måla sängstomme. Familjebastu på kvällen. Ungarna helnöjda och lekte bageri. Bakade bullar av handdukarna och la dem i ”kylen” utanför bastun.

Säng

Söndag. Sämre väder med lite regn men ändå ett litet bad i sjön och medhavd fika i form av nybakade hastbullar. En vända monopol på kvällen.

Måndag. Hem till stan en vända för att få fiber installerad. På vägen tillbaka passade vi på att bli bjudna på middag hos Gigi i Komöte. Resten av familjen hade ju redan sett hennes nya torp, men inte jag. Och jag kan nu meddela att det var superfint, där skulle jag helt klart kunna tänka mig bo.

Tisdagen blev regnigare än vad prognosen utlovat, så det fick bli en sväng till Busfabriken. Emma ville först inte leka, men efter en liten startsträcka släpade hon omkring med Tuva upp i klätterställningen och ned för rutschkanorna. Så nu har vi två barn som tjatar om att åka dit.

Tuva kör bil Emma kör bilOnsdag. Pysseldag hemma. Måla sängstomme. Köpte lamellbotten igår så det är dags att göra sängen färdig. Köpte då även ett billigt tält att ha här på landet för kortare utflykter och tältvilliga gäster. Så det behövde vi ju testa att resa på tomten vilket slutade med att Tuva och jag sov i det under natten. Då fick det även testa på ett ordentligt regn. Det gick bra, men det är inget tält jag skulle ta med mig på någon längre utflykt med osäkert väder. Men så var det inte speciellt dyrt heller.

Torsdag. Började montera upp Tuvas säng i barnens rum. Överslafen. Blir riktigt bra. Fortsatte även rippa de filmer vi har här på landet. I övrigt en ganska slapp och skön dag. Tuva ville sova en natt till i tältet, så så fick det bli. Efter att jag avnjutit ett glas vin eller två på altanen.

Fredag: morgoncyklingen blev ett försök till temporunda på två mil istället för den femmil jag kört tidigare. Hade helt enkelt ingen lust att harva runt där idag. Men så mycket tempo blev det ju inte. Alldeles för tungt idag. Däremot avslutades rundan med ett dopp i sjön och lite slappande i solen på bryggan innan jag tog mig hem till ett dukat frukostbord.

KanotingLördag: en tur med kanoten. Emma och tuva testade att paddla själva med mig bak.

Söndag: Årets familjegolf vid festplatsen. Emma spöade oss vuxna på en av banorna men totalt sett vann pappan.

Måndag: kanottur till grillplatsen.

Onsdag : bad vid stora badplatsen. Tuva vill gå dit för det är lättare att öva på simningen där då man kan simma 24 meter på djupt vatten mellan två bryggor. Vilket hon nu klarar utan problem. Tillsammans med mig simmar hon nu också obehindrat ut till flytbryggan en bit ut i sjön. Jättekul! Hon har verkligen knäckt simkoden de här veckorna. Idag blev det närmare 100 meter simmat med lite vila här och där. Jag tror nog hon klarar 50 meter om hon får göra en ”långsam” vändning på hälften. Hon ska bara tro det själv också. Men det kommer nog i bassäng under hösten.

Torsdag: senaste dagarna har barnens sängstomme slipats och målats, och idag var det så dags att montera upp de sista delarna och bygga den riktiga stegen upp till överslafen. Barnen blev överförtjusta när det var färdigt och sov första natten bredvid varandra i den undre breda sängen. Hur mysigt som helst.

Tid har även lagts på att skjuta lite taklister i stora rummet och såga till fönstersmygar till samma rum. Och slutfört monteringen av smygarna i barnens rum som nu är i det närmaste helt färdigt rent byggmässigt.

Fredag: lite gräsklippning och rensning av hängrännor innan jag kände att det var dags att börja plocka undan lite av alla saker som ligger över hela tomten efter nästan fem veckors semester.

Lördag: Efter det sedvanliga morgonslappandet med sen frukost och efterföljande kaffe i solen pangades det lite fönstersmygar. Blir riktigt bra. Storstädning. Sista kvällen på verandan och såg lite av perseiderna på natthimlen. Häftigt.

Reflektioner: De gamla grannarna blir bara äldre och äldre. Förra året var den första sommaren utan Åke som kom att bli en vän under våra sommarveckor. Många andra hus på vägen har bytt ägare senaste åren efter att förre ägaren blivit för gammal, förlorat sin andra hälft eller helt enkelt inte orkat med att ta hand om stället längre. Nu har även närmaste granne börjat förbereda för att lämna sitt hus som han lagt ned så mycket tid på, då han inser att snart klarar han inte av att ta hand om det själv. Det gör lite ont i hjärtat.

Kommentera gärna