U2 på Globen

Den 17 september 2015 gästade U2 Globen. Åter igen hade vi fixat biljetter, och den här gången var även syster med make med.

Eftersom jag dessvärre skriver detta långt senare med bara några stödord så blir det inte så mycket text. Men konserten lämnade minnen. Generellt var det en riktigt bra spelning. Scenen bestod av en scen(!) med en lång gång ut till en ”puck” mitt i publiken på ståplats. Över gången hängde en stooor skärm, som Bono kunde gå innuti men ändå synas. Delar av gigget gjorde han det och deltog på så vis i den video som spelades upp. Coolt.

Ett starkt minne är den något modifierade texten till låten Pride (in the name of love). Under 2015 var det stora flyktingströmmar från krigsdrabbade områden, bland annat Syrien. Kvinnor, barn och män flydde i knappt sjödugliga båtar och gummiflottar över Medelhavet och många, väldigt många klarade sig inte över. Barn och vuxna flöt i land på stränder i länderna runt Medelhavet. En bild på en liten pojke spreds över världen.

I ett stycke i låten Pride hade texten ändrats till ”a lonely boy flushed up on an empty beach”. Det satte spår hos många i Globen den kvällen. Inklusive mig själv.

Likaså arrangemanget av låten Sunday bloody Sunday, som var riktigt tungt och medryckande. Men i slutet spelades de autentiska radionyheterna från dagen låten handlar om upp. Applåderna kom av sig, och en tystnad la sig över ett fullsatt globen. Mäktigt. Och tänkvärt på samma gång.

dsc_1870

 

 

Kommentera gärna