Velothon Stockholm 2015

Ett nytt lopp i och omkring Stockholm har haft premiär. Både för motionärer och proffsen i UCI-cirkusen. Dessutom på avstängda vägar även för oss vanliga dödliga!

Klockan 08:00 på söndagsmorgonen gick starten på Gärdet med ungefär 3500 anmälda cyklister i motionsloppet. Vädret kunde inte vara bättre. 15 mil ner till Nynäshamn och tillbaka skulle det bli. Patrick och jag hade cyklat in hemifrån tillsammans med Jonas, och mötte även upp MP och Jocke som körde tandem.

Ca 10 minuter efter startskottet rullade vår grupp C iväg under start-bågen för 6km masterstart förbi Slussen innan farten släpptes fri. Efter det rullade det på ganska bra och vi hängde på i mer eller mindre strukturerade spontanklungor.

Startfållan

Startfållan

Patrick har hittat en cyklist att prata med.

Patrick har hittat en cyklist att prata med.

Nere i Handen hade Jockes familj fixat ett litet kaffestopp. Trevligt, men tyvärr tappade vi ju då den fina klunga vi svansade efter…

Den fortsatta färden ned mot Nynäshamn gjordes återigen tillsammans med en liten spontanklunga. Tyvärr innehöll den folk som kanske inte var några klungcyklister och det hela kändes lite osäkert. Vi valde att sticka ifrån det gänget och efter det blev det mer eller mindre en ensam resa tillbaka, med lite kortare resor tillsammans med andra cyklister vi kom ifatt en stund här och där.

Någonstans på vägen tillbaka från Nynäshamn tog mina ben slut. Även Patrick fick det jobbigt och vi båda hade ont lite här och där. Själv orkade jag inte hålla någon imponerande fart upp för Liljeholmsbron, och målspurten tog Patrick utan några större problem. Men innan dess hade vi två njutit av att i ensamt majestät cykla i varsin fil på den avstängda Huddingevägen. Ingen cyklist i syne varken bakom eller framför oss. Det var mäktigt!

Efter målgång väntade medalj, lite frukt och sportdryck. Jag kan ju tycka att lite mer tilltugg hade varit trevligt, och kanske även lite bjudkaffe. Nu fick vi deltagare betala för kaffe och köpa mat i de foodtrucks som var på plats.

Men på det stora hela tycker jag det var ett bra arrangemang, om än lite dyrt. Men det krävs väl en del omkostnader för att ro runt ett sådant här projekt, med avstängda vägar och allt. Lite mer papperskorgar på startområde hade varit bra. Taggade funktionärer i depåerna fyllde på vattenflaskor och delade ut bananer, men någon bulle eller liknande kunde vi väl också fått.

Avstängda vägar var härligt! Och fungerade bra för cyklisterna. Hörde dock att det inte funkade lika bra för bilisterna, då flaggvakterna absolut hindrade bilar från att korsa tävlingsbanan även om det var lucka mellan cyklisterna, och kunde heller inte hänvisa till andra vägar. Där får de nog bättra sig till nästa år. Dessutom verkade det saknas servicebilar som patrullerade banan? Folk som bröt fick tydligen gå långt eller förlita sig på vänliga bilister på sträckor de var tillåtna. Så visst finns det utrymme för förbättring.

Men allt som allt får loppet ett gott betyg och jag kommer tillbaka. Främst på grund av de avstängda vägarna, det är inte ofta vi motionscyklister får uppleva det.

Jocke och MP med Patrick på släp.

Jocke och MP med mig och Patrick (ena armen syns) på släp.

Medalj!

Medalj!

 

 

Kommentera gärna