Premiär på Velodromen

Vissa firar lucia. Andra cyklar bana. Den 13 december 2015 drog vi iväg ett gäng till Velodromen i Falun.

Paracykelsektionen inom SCF bjöd in till introduktionskurs och träning på Velodromen i Falun, då bancykling också är en gren inom paracyklingen. För att få cykla på banan måste cyklisten, såklart även tandempiloten, ha genomgått en teoretisk introduktionskurs där man får lära sig teorin omkring att cykla på bana. Vad man ska tänka på när man går in och ur banan, säkerhet, regler och hur att bli snabbast.

Efter teorin blir det sedan lite praktik då man sätter sig på cykeln. Cykeln, som är lite speciell jämfört med de vanliga landsvägscyklarna i den mån att de har inga bromsar (skulle medföra risk för olyckor om någon framför skulle bromsa utan förvarning), inga växlar och inget frihjul. Du måste alltså trampa hela tiden så länge hjulen snurrar. Eller i alla fall hänga med runt med benen. Detta kändes först lite ovant för mig som aldrig cyklat ”fixie” förut. Och bromsar gör man genom att hålla emot när det rullar. Det gav sig ganska fort.

Efter lite träning på själva cykeln nere på platten var det så dags att ge sig upp i banan. Det kändes först lite läskigt. Framför allt i kurvorna som har så brant lutning. Och just i Falun är det extra brant (ca 52 grader om jag minns rätt) då banan är lite kortare, mindre och snävare än en riktig tävlingsbana. Men efter första kurvan började det kännas okej, och efter ett tag var det ingen större fara att ligga högst upp i kurvan med fem meter ner till marken till vänster om sig. Nu är det ju inte där uppe man ligger normalt, men det måste ju testas.

Johan Landström assisterade med introduktionen på tandemcykel för Jocke, och de körde mest på den bantandem som finns på plats i Falun medan jag själv mest körde på singelcykel. Det var ju så otroligt roligt! Men vi hann även med att köra lite tandem tillsammans, och det var minst lika kul det.

Jag är nu fullärd för att få köra egna träningspass i velodromen! 🙂 Och det måste vi nog se till att det blir några framöver. Synd att det är så långt att åka bara. Ge oss en velodrom i Stockholm!

Till slut, detta var nog något av det roligaste jag gjort på cykel någon gång. Rekommenderas varmt att testa!

Kommentera gärna