Utbyggnad av landet, slutlig planlösning

Vi har ju stött och blött planlösningen på den planerade utbyggnaden hit och dit. Den vi skickade in på bygglovsansökan känns inte helt klockren, då det blir dåligt ljusinsläpp i ”storstugan”, sovrummen ligger i söderläge med solinstrålning hela dagen med risk för väldigt varma rum på kvällen. Och det känns inte som man har någon naturlig anslutning till uteplats och natur från allrummet.

Så efter en del klurande och hjälp av Karins syster har vi nu ett nytt förslag som vi fastnat för, och det är också det vi meddelat byggaren att vi vill köra med. Han tyckte det såg väldigt bra ut också. Vardagsrummet och sovrummen byter alltså plats, och vi sätter in ett brett skjutparti i glas mot uteplatsen från vardagsrummet. Härligt att kunna öppna upp ordentligt under soliga sommardagar 🙂 Det blir även höga fönster från golv till tak på väggen ner mot skogen. Både för ljusinsläpp men även för att ”få kontakt” med naturen runt omkring även när man sitter inne. Man kanske rent av kan se en hare, räv, rådjur eller en älg knata förbi om man har tur 😉

Entrepenören har redan börjat fixa ritningen till den slutliga, och kommer skicka ett kontraktsförslag innan nästa helg. Vi har även bett honom plinta för en ny högre altan när han ändå har maskinerna på plats, så det slutliga priset blir väl några kronor högre än det ursprungliga. Men å andra sidan sparar vi ett gäng tusenlappar på att inte lägga det falsade plåttaket vi tänkte ha från början. Och de behöver inte längre riva en 6 meter bred yttervägg utan nu räcker det med knappt 2 meter. Således behövs inte fullt lika mycket förstärkning av de bärande delarna.

Jag har även börjat klura lite på uppvärmningen av den nya delen. Vi kommer ju ha en kamin, men behöver ju även annan uppvärmning. Direktverkande el-element är ju det lämpligaste i fritidshus när det handlar om möjlighet att kallställa, snabb uppvärmning och investeringskostnad. Men element är ju lite svårplacerade med glaspartier och fönster ner till golv. Ett alternativ är ju att använda en luft-luvf värmepump. Dagens pumpar klarar ju låga ute-temperaturer och kan även köra underhållsvärme runt 10 grader. Men man slipper ju gärna fläkten om det går. Det finns en del elementlösningar för glaspartier och liknande som skulle fungera, men de drar iväg i pris. En medelväg kan vara att montera två snygga vertikala element i ytterhörnen bredvid de höga fönstren. Just nu är jag inne på den lösningen, LVI Milo V i gjutranit. Stilrena och diskreta som kanske går att göra något kul med. Ska ta och prata lite med någon element-kunnig om lite ideer jag har.

Vad gäller kaminen har vi fått en offert på allt inklusive skorsten men utan montering. Vi tänkte nog be byggaren montera för att slippa koordinera den biten. Det blir en Jötul F371 med bakmonterad rökkanal som blir dold bakom en ”skärmvägg”. På sidorna kan man sedan förvara ved. Jag har även en del idéer om trevlig ljussättning och kanske någon liten bokhylla och vinställ. Pappsen kom med den briljanta idén att montera in en fläkt bakom väggen med diskret galler som kan blåsa runt värmen lite i rummet, eftersom själva kaminen inte har den funktionen själv (som du kan få med tex Conturas kaminer) så det blir det nog också.

Här kommer lite bilder på hur det hela förhoppningsvis kommer se ut i slutändan.

[tags]Bygga, Fritidshus, Element, Värme, LVI[/tags]

Kommentera gärna