Utbyggnad landet, Skalet nästan färdigt!

Idag hade jag tagit ledigt för att åka ner till landet och prata om lite saker med byggarna. Bland annat om hur hålen till gamla huset skulle tas upp, och var tilluften för braskaminen skulle komma upp ur golvet. På vägen inhandlades, som sig bör när man besöker folk som bygger åt en,  en stor pistagekrans. Mycket trevligt att äntligen få träffa de som gör det faktiska arbetet på huset! Sköna gubbar 🙂

När jag kom fram, var hålen redan upptagna. De hade inte en aning om att jag skulle komma. Förmodligen beror det på att deras arbetsledare lite hastigt och lustigt slutat på firman. Men, de är ju vana byggare och hade utfört uppgiften med bravur, det fanns inget att invända mot det de hade gjort. Möjligtvis att sovrumsdörren hamnade liiiiite för långt in från ytterväggen, men världen går ju inte under för det. Det kommer fortfarande finnas gott om plats för matbordet. Dessutom sa de att det där var inget problem att göra om. Men det verkade onödigt tyckte jag.

Och vad gäller placeringen av kaminen kom vi fram till att eftersom det enklaste är att helt enkelt köra ett spirorör rakt ned genom golvet (kontrollerade att det är godkänt med installatören – det är det i den typ av grund vi har, plintar med öppet runt om) så överlåter vi det jobbet till just installatören. Då kan vi ”laborera” lite med placeringen när kaminen ska monteras, istället för att vara låsta till en precis placering redan nu innan vi riktigt vet var väggen bakom kommer hamna. Så så får det bli. Ett problem mindre.

Lucka till vinden var upptagen på västra gaveln. En liten en som man nog precis kan komma in genom. Men det finns ju inte så mycket att spela på med den typ av takstolar vi har. Någon liten brygga in till gamla vinden hade de inte byggt. Återigen en miss i kommunikationen på grund av hastigt lämnande arbetsledare. Men de ska försöka ordna något innan eller efter lösullen har sprutats in. Det kommer bli trång, men bara man kommer fram så.

En positiv överraskning var att de kommer byta våra gamla hängrännor också. De som är helt förstörda efter vinterns snö. Men eftersom de varit tvungna att bända lite på dem själva får de åka med i arbetet. Även den gamla nockplåten som knappt har någon färg kvar byter de ut. ”den är ju inte snygg” 🙂

Återigen diskuterades hörnet ovanpå bergknallen. Plåtslagaren skulle fixa en V-formad plåt för att liksom göra en ränna som ska leda bort vatten. Men regnvatten kan då fortfarande rinna under plåten och syllen. Även om det då rinner under syllpappen känns det inte helt bra ändå. Byggarna var helt med på min linje om att gjuta någon sorts förhöjning på berget och sedan ha ett plåtbläck gå ut över den för att på så sätt leda bort allt vatten helt. De skulle be plåtis fixa ett lagom djupt bleck för det.

Och utbyggnaden då? Jo, den känns stor! Och nu hade även glasskjutpartiet kommit upp – snacka om att jag är nöjd att vi valde ett sådant. Vilket ljusinsläpp. Och vilken öppning ut mot altanen. Mycket trevligt. Även snickaren tyckte det blev riktigt bra med skjutpartiet och de höga fönstren på gaveln mot skogen.

Se alla inlägg om utbyggnaden på landet.

Kommentera gärna