Första helgen på landet 2012

image

Så var det då dags att besöka landet igen för första gången på lite för länge kändes det som. Det blev en långhelg onsdag till söndag.

Väl framme och under kvällen när disk och annat började förbruka vatten märkte vi att vi inte fick något mer vatten när väl tryckkärlet var tomt. Det visade sig – i mörkret – att vattenpumpens motorskydd för andra gången på två år brunnit. Varför är oklart. Det kan bero på att pumpen börjar bli gammal och trög. Alternativt att det var ett begagnat skydd som elektrikern satte dit sist, i kombination med att det faktiskt sitter lite illa till nere i brunnen med den fuktiga miljö som är där.

Hur som helst, elektrikern var för tillfället uppe i Stockholm, så det blev till att hämta vatten vid tappstället för vintervatten istället. I PET-flaskor. Den 25-litersdunk vi haft på landet för dylika tillfällen hade vi ju så lämpligt lånat ut till mormor hemma i stan. Det blev några vändor till tappstället. Som tur var hade vi inte pantat det gäng tomflaskor vi faktiskt hade i förrådet.

Natten till fredagen tillbringade pappsen (Thomas) framför TVn. Det var ju final i hockey-JVM med Sverige som ett av lagen. Jag hade inte alls tänkt se den, men då jag inte kom i säng ordentligt kunde jag lika gärna stanna uppe en stund till. Och jag kan ju säga att jag inte ångrade en sekund att jag satt uppe till klockan fem på morgonen. Vilken match. Vilken spänning!

Det var egentligen tänkt att ett hål för sotning skulle ha tagits upp i väggen mellan sovrum och storstuga den här helgen. (Rökröret är ju vinklat bakåt från kaminen för att dölja det, vilket gör att sotning av vinkeln måste göras innifrån sovrummet. Superoptimalt 😉 ) Men det visade sig att elektrikern inte hade något motorskydd i rätt storlek hemma. Vi åkte därför in till Norrköping och skaffade ett själva istället, och passade även på att komplettera med den isolering och råspont vi saknade samtidigt. När motorskyddet skulle bytas passade vi på att flytta det till centralen inne i huset istället för att få en lite mer skyddad miljö för det så det förhoppningsvis klarar sig lite längre.

En del byggarbete hann vi i alla fall med. Till exempel att regla upp den gamla gaveln för kompletterande isolering och väggskivor. Och plockat ur det gamla fönstret i samma gavel och satt igen hålet.

På tekniksidan har styrningen till värmen i nya delen kopplats in så vi kan numera öka värmen från grundvärme till komfortvärme via internet innan vi kommer fram till stugan. Trevligt under den kallare delen av året. Dessutom har de första 1-wire-sensorerna kopplats in för att mäta utetemperaturen och värmen vid de fjärrstyrda elementen för att på så sätt kunna verifiera om elementen står i komfort- eller frånvaroläge. Och som grädde på moset rapporteras nu Bränntorps temperatur till websajten temperatur.nu så alla boende i området kan se hur varmt det är utan att behöva åka dit 😉

Kommentera gärna