Sommar på landet 2014

Nu är sommarens lånvistelse på landet till ända. Fem veckor blev det för mig, med lite utflykt till Dalarna mitt i.

Den första veckan vi tänkt åka ned var jag tvungen att jobba, så Karin åkte ned med barnen och mormor istället, så anslöt jag en vecka senare. Min första semestervecka blev sedan riktigt solig och varm. Vi passade på att måla de bruna dörrarna på gäststugan och huset, och även påbörja målningen av panelen på gäststugan, något som vi tänkt göra i flera år nu. Nu blev i alla fall sidan mot huset målad och de vita tyfusfläckarna (grundmålat där rent trä skrapats fram) är ett minne blott. Självklart blev det också en hel del badande i sjön. Barnen är som fiskar! Men Tuva valde att inte vara med på simskolan i år, och då ville ju inte Emma heller såklart. Lite synd, men man kan ju inte tvinga dem. Själv har jag inte alls tränat så mycket jag borde ha gjort med tanke på de utmaningar som väntar.

20140721-IMG_1533

Andra veckan blev lika solig som den första, och ännu varmare. Jag behövde komma upp på cykeln, och bestämde mig för att cykla in till Rejmyre och handla nybakat frukostbröd. En liten tur på drygt 30km en härlig morgon. Syster med familj kom på besök lördag – tisdag och träningen har tagit iallafall lite fart. Har simmat två gånger över sjön för att få lite öppet vatten-träning. Tuvas kompis S med familj kom på besök även de under två dagar vilket uppskattades av oss allihopa, inte minst av Emma som fick en lekkamrat i samma ålder, S’s lillebror. Det blev mer bad i en ständigt ökande vattentemperatur. Och till slut plockade vi även ur nya sovrummet och flyttade in efter att det målats färdigt.

20140721-IMG_1601 20140725-IMAG3096 20140725-IMAG3113

Fortsättningen av semestern erbjöd mer bad och mer simturer över sjön i träningssyfte. Några kvällsdopp. Fiske med Tuva i solnedgången med många fiskar som hoppade runt flötet dock utan att en enda en nappade. Någon dag blev det ett kvällsdopp i TV4-filmens 22-paus. Helt underbart att vid den tiden kunna cykla hem från badet i bar överkropp till syrsornas spelande och tycka det är varmt och skönt!

Vid det här laget var sjön uppe i en temperatur på nästan 28 grader! Det måste nästan vara rekord. Kommer ihåg att vi haft 27 grader något tidigare år, men annars brukar det stanna runt 25-26 som varmast.

20140725-IMAG3694 20140726-IMG_1624 20140727-IMAG3698

Sista dagarna i juli bar det av upp mot Dalarna och Hälsingland. Vi passade på att besöka min moster i deras gamla och underbart renoverade torp i Alfta några dagar innan det var dags för mitt triathlonlopp i Tällberg tio mil därifrån.  Det blev några riktigt härliga dagar med sol, värme, bad och god mat och dryck i ett härligt sällskap. Stort tack för de dagarna!

20140730-IMAG3265 20140730-IMG_1938 20140730-IMG_1954

Den första augusti bar det så av ner mot Dalarna igen. Mot Siljan och Tällberg där vi mötte upp min syster med familj för syrrans och mitt deltagande i Tällberg Triathlon, som fick ett eget inlägg i bloggen. Efter väl utfört lopp bar det av ner mot Borlänge för att äta middag och övernatta innan vi for vidare ner till Stockholm för lite ärenden på hemmaplan och sedan fortsatt färd ner till landet igen dagen efter.

Värmen fortsatte, men nu hade blåsten tilltagit lite och det gjorde att vattentemperaturen i sjön sjunkit till ruggiga(?) 23 grader. Tuva fixade simborgarmärket utan större problem mellan byggorna vid stora badet, någonting som imponerade stort på både mamma och pappa! Hon fixade även sin första triathlon på ungdomsdistans efter att ha blivit inspirerad av ungdomsloppet uppe i Tällberg. Pappa la ut en bana i området med rätt distanser, och start vid stora badet. Dessvärre förevigades premiärloppet med kameran inställd på 5 sekunders timelapse vilket gjorde både far och dotter oerhört besvikna och ledsna. Men skam den som ger sig, vi båda tog nya tag två dagar senare och gjorde om hela loppet, med rätt inställd kamera. Dessutom förbättrades totaltiden en aning på den rundan.

VIRB Picture

VIRB Picture

Som vanligt hann vi även med ett besök på Busfabriken, någonting som är obligatoriskt numera under semesterveckorna. Det och Kolmården. Som också fick sig ett besök i år. Emma gjorde premiär i bergochdalbanan (delfinsoffan) och tyckte det var kul i början men ville när det var klart kliva av väldigt fort. Tuva däremot ville åka fler gånger.

20140808-IMAG3534

20140808-IMAG3549Tuvas och min numera obligatoriska övernattning i tält lyckades vi hinna med även denna sommar. Förra året blev det två nätter på tomten och året innan det en natt ute i skogen vid en av de andra sjöarna. I år tog vi det ytterligare ett steg. Vi packade kanoten och paddlade iväg till grillplatsen en bit norrut i vår sjö. Gick i land, grillade lite korv och marshmallows och tog ett sent kvällsdopp (bara jag) innan vi kröp in i tältet och somnade in. Morgonen efter packade vi ihop och paddlade hem igen. Riktigt kul och en upplevelse för Tuva i all dess enkelhet för mig. Win win!

En bra sak med denna torra sommar är att alla myggen verkar ha torkat bort. Det var varit väldigt få mygg. Man har kunnat sitta ute sent utan myggmedel utan några problem alls. Mycket trevligt. Tänk om det kunde vara så varje år. En nackdel är dock att det inte kommer någon svamp. I år är nog första året vi inte kunnat få oss en rejäl portion kantareller.

20140811-IMAG376620140811-IMAG3783

Innan semestern var helt slut hade vi (eller jag) dessutom hunnit med att få elen i nya sovrummet fixad, och dessutom de uttagen i barnens rum som sitter i väggen mot vårat sovrum. Tipp topp! Däremot blev det inget av med att fixa fönsternischer eller måla stegen på barnens säng. Eller måla färdigt gäststugans andra sidor. Eller måla färdigt andra vändan utvändigt på utbyggnaden. Inte heller började vi riva väggen mellan köksdel och gamla sovrummet även om det kliade i fingrarna lite. Men det kommer ju fler tillfällen.

20140811-IMAG376220140814-IMAG375920140814-IMG_306620140814-IMG_3132

Kommentera gärna